 Fındık'ta Külleme Yayılıyor... DİKKAT!...
Külleme fındık bahçelerinde yoğun zarara başlamış durumda.
Küllemeyi nasıl tanırız;
Fındık yapraklarının genellikle alt yüzeyinde gelişme sezonunun ortasından sonuna doğru olan dönemde oluşur. Başlangıçta küçük (3-6 mm) ve tozlu beyaz olan koloniler sonuçta yaprağın tamamını sarar. Yaprak yeşil rengini ve parlaklığını kaybederek matlaşır. Daha sonra yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye ve kıvrılmaya başlar. Bu şekilde hastalığa yakalanan yapraklar vaktinden önce dökülürler. Yaprakların vaktinden önce dökülmesine neden olarak, fındık kalitesini olumsuz etkiler ve o yılın sürgünlerinin pişkinleşmesini engelleyebilirler.
MÜCADELESİ:
1. Kültürel Önlemler
Enfeksiyon kaynaklarının azaltılması için dökülen yapraklar yok edilmelidir.
Budama iyi bir hava sirkülasyonu ve güneşlenme sağlayacak şekilde yapılmalıdır.
2. Kimyasal Mücadele
%50 Carbendazim Aktif maddeli ilaçlarla mücadelesi yapılabilir.
İlaçlama zamanı
1. ilaçlama: Önceki yıllardaki hastalığın yoğunluğuna göre belirlenmelidir. Hastalık bahçede ilk defa çıkıyorsa, belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanır.
Daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise, belirtiler görülmeden önce o yılın sürgünleri 25-30 cm olduktan ve yapraklar normal büyüklüğünü aldıktan sonra ilk ilaçlama yapılmalıdır.
2. ve diğer ilaçlamalar: Kullanılan preparatın etki süresi dikkate alınarak, enfeksiyon koşulları ortadan kalkıncaya kadar ilaçlamalara devam edilir.
|