Fındık Yeşil Kokarcası Mücadele Zamanı Yaklaşıyor

Tanımı ve Yaşayışı: Erginleri 11-14mm boyunda ve yeşilimsi renktedir. Yumurtaları açık yeşil renkte olup fıçı şeklindedir. Kışı ergin olarak, dökülüş yapraklar altında ya da benzeri korunmuş yerlerde geçirirler.

Kışlayan erginler, Mart sonu ya da Nisan ayında sıcaklığın 18-20 C'yi bulmasıyla kışlıklardan çıkmaya başlarlar. Çıkan erginler çiftleşip yumurtlamaya başlarlar. Yumurtalarını 14-28' lik kümeler şeklinde yaprakların alt yüzeyine bırakırlar. Yumurtalar 8-10 gün içinde açılırlar. Yumurtadan çıkan 1.Dönem gençler(nimfler) yumurta kümesi üzerinde ya da çok yakında toplu olarak beslenirler. 2. Dönemi otlar üzerinde geçirip 3, Döneminden sonra fındıklar üzerine geçerek zarar vermeye başlarlar. Temmuz'da görülmeye başlayan erginler hasada kadar meyvelerle daha sonra da yapraklar üzerinde beslenmelerini sürdürürler.

Zarar Şekli: Ergin ve gençler(nimfler) fındık meyvelerinde emgi yapmak suretiyle zararlı olurlar. Zarar biçimi, fındığın değişik gelişme dönemlerine bağlı olarak 4 şekilde ortaya çıkar. Fındık normal iriliğe ulaşıncaya kadar geçen dönemde Sarı Karamuk normal irilikten iç dolduruncaya geçen dönemde Kara Karamuk şeklinde zarar verir.

Meyvelerin iç doldurmaya başladığı dönemde emilmek suretiyle buruşuk ve yer yer çöküntü olan şekilsiz içler oluşur. Ergin ve gençler(nimfler) Temmuz ayı içerisinde olgunlaşmakta olan meyveler üzerinde beslenerek ihracat yönünden çok önemli olan ''lekeli iç'' zararı  oluştururlar.

Karamuk ve şekilsiz iç biçiminde zarar gören meyveler dökülmekle birlikte, lekeli içler dökülmezler. Zararlı böylece ürün kaybına (karamuk ve şekilsiz iç)hem de kaliteyi bozan emgili iç(şekilsiz lekeli iç)oluşumuna neden olurlar.

Karadeniz bölgesinde fındık zararlısı olduğu bilinmesine rağmen kiraz ,dut,elma, narenciye, böğürtlen ,kızılağaç ve fındık altı otları diğer konukçularıdır.

Mücadelesi:

Kültürel Önlemler: Fındık bahçelerinde, beslendikleri yabancı otlar temizlenmelidir.

Kimyasal Mücadele:Fındık kurduna karşı yapılacak ilaçlama ile her iki zararlı kontrol altına alınabilmektedir..O nedenle kışlamış erginlere karşı mayıs ayında ayrıca bir mücadeleye gerek yoktur.Fındık bahçelerinde kışlayan erginlerin çıkışı Nisanın 2. Yarısında  en üst seviyeye ulaşmaktadır.Bu dönemde,akşam yada sabah serinliğinde10 dekar arazide rastgele 10 ocaktaki dallar 3-3,5 m ebadındaki beze silkelenir . 1 veya daha çok ergine rastlanırsa mücadele yapılır.

Gençlere (nimfler) karşı ise, yine aynı yöntemle Temmuz un ilk yarısında sayım yapılarak , ocak başına ortalana 1 nimf bulunursa bahçelerde  ilaçlama yapılır.

Erginler karşı kaplama ilaçlama gerekmemekte birlikte ,nimflerin çok az haraketli oluşu nedeni ile Temmuzun ilk yarısında yapılacak ilaçlamada tam bir başarı için bahçenin kaplama şeklimde ilaçlaması gerekmektedir

Bir fındık kokarcası mevsim boyunca toplam 270 meyveye zarar vermektedir.

 

                                                                                                                           Kaynak: Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

Diğer Haberler

+ Fındık Yeşil Kokarcası Mücadele Zamanı Yaklaşıyor (3.7.2014)
+ İlimiz Fındık Bahçelerinde Amerikan Beyaz Kelebeği Zararı ve Mücadelesi (25.6.2014)
+ Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzde Fındık Rekolte Tahmin Komisyonu Toplandı (14.6.2014)
+ Fındık'ta Külleme Yayılıyor... DİKKAT!... (6.6.2014)
+ Meteorolojik Uyarı!!! (6.6.2014)
+ Fındık Tarım Takvimi (Haziran ayı) (6.6.2014)
+ Milli Mısır Çeşidi “Karadeniz Yıldızı” Rağbet Görüyor (4.3.2014)
+ Fındık'ta yazlık gübreleme uygulaması başlıyor. (3.3.2014)
+ Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Alaettin Gülal, çiftçilikle iştigal eden ve geçimini tarımsal üretime bağlayanları, 2014 dönemi için tarım sigortası yaptırmaları konusunda uyardı. Türkiye Meyve Üreticileri Merkez... (24.2.2014)
+ Şeftali Tadında Armut Büyüklüğünde Hormonsuz Çilek Yetiştirildi (17.2.2014)
+ Dünyanın en büyük 5. sulama tüneli Suruç Tüneli bitmek üzere... (15.2.2014)
+ Su kaynaklarının etkin kullanımı için 15 milyarlık program hayata geçiriliyor (14.2.2014)
+ Çeltik ve Silisyum Mucizesi (12.2.2014)
+ Kullanımı Kolay Yeni SIVI Aşı Macununuz (12.2.2014)
+ FINDIK VE KİVİNİZİ SOĞUK ZARARINA KARŞI KORUYUNUZ (12.2.2014)
+ DEĞERLİ ÜRETİCİLER, TARIM SİGORTANIZI YAPTIRMAYI UNUTMAYINIZ (12.2.2014)
+ Tarım Ürünleri İhracatı 2013 Yılı Verileri (30.11.2013)
+ Fındık Zurufundan Kompost Üretimine Başlandı (18.11.2013)
+ Erik ve Nektarin Ağacı Kasımda Çiçek Açtı (18.11.2013)
+ Türkiye Tarımda Avrupa Şampiyonu (18.11.2013)
Lululemon Black Friday Sale Moncler Cyber Monday Deals black friday lululemon cheap nfl jerseys tiffany outlet cheap mlb jerseys fake oakleys for sale cheap louboutins cheap nfl jerseys cheap jordans cyber monday cheap mlb jerseys louboutin pas cher wholesale jerseys free shipping cheap mlb jerseys wholesale Moncler Jackets Black Friday Deals wholesale nfl jerseys cheap moncler 2015 Black Friday Lululemon 2015 Lululemon Black Friday Sale cheap nfl jerseys lululemon cyber monday cheap nike nfl jerseys Tiffany Jewelry Outlet cheap louboutin Black Friday Moncler cheap nfl jerseys cheap christian louboutin ray ban black friday sale 2015 cheap baseball jerseys cheap nfl jerseys wholesale cyber monday jordan deals wholesale china jerseys us cheap mlb jerseys karen millen outlet