Şeftali Tadında Armut Büyüklüğünde Hormonsuz Çilek Yetiştirildi

Antalya’nın Aksu ilçesinde California Üniversitesi’nden tescilli olan bir çilek türü yetiştirildi.

 

Antalya'nın Aksu ilçesinde California Üniversitesi'nden tescilli olan bir çilek türü yetiştirildi. Benicia türü çilek diğer çilek türlerine oranla daha büyük ve şekli her ürününde standart. Meyvenin armut büyüklüğünde ve armut yapısına sahip olduğunu kaydeden Aksu Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Cevdet Metin, "Meyveleri iri ve armuda benziyor. Nektarin ve şeftali tadını andıran bir tada sahip" dedi.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteğiyle Antalya'da diğer çilek türlerine oranla çiftçiye daha az maliyet imkanı sunan ve şeklinin daha düzgün olmasından dolayı pazarda daha çok yer alan Benicia türü çilek üretimine Antalya'nın Aksu ilçesinde başlandı. California Üniversitesi tarafından tescilli ürün olan Benicia türü çilek üreticisine yüzde 100 oranla daha çok verim sağlıyor. Örtü altı üretim ile 4 mevsim üretimi mümkün olan çilek, Camaroza türü çileğe göre Benicia tamamen hormonsuz, içi dolu, daha sulu ve iri meyve üretimine imkan sağlıyor.

HAFTADA İKİ DEFA HASAT

Benicia türü çilek hakkında bilgiler veren Aksu Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Cevdet Metin, "20 yıldır Aksu'da çilek üretiliyor. Son yıllarda hastalık ve zararlardan dolayı maliyet yükseldi. Üretim azaldı. Şu anda üretilen çileklerde şekil bozukluğu ve hasat dönemi geç oluyor. Bu da çiftçinin işini zorlaştırıyor. Biz de daha az üretilen ve erken hasat yapılan çilek türünü araştırdık ve Benicia çeşidine ulaştık. Benicia çeşidi California Üniversitesi'nin yetiştirdiği bir ürün. Tescilli bir üründür. Benicia çeşidi çilek 70 günde hasada hazır hale geliyor. İlk ekildiğinde topraktan gelen etmenlere karşı bir defa ilaçlama yapıldı sonrasında hiçbir şekilde ilaçlama olmadı. Tamamen ilaçsız hafta da iki kere hasat ediliyor" dedi.

ŞEFTALİ TADINDA ÇİLEK

Ürünün doğal yöntemlerle bal arısı sayesinde döllendirildiğine dikkat çeken İlçe Müdürü Metin, "Ürünler de şekil bozukluğu yok ve içleri boş değil. Nektarın ve şeftali tadını andıran bir tadı var. Doğal yöntemlerle döllenme yapılıyor. Meyveler iri ve armuda benzeyen bir şekli var. Amacımız çilek üretiminin yaygın hale gelmesini sağlamak. Halde şu anda 5-6 TL arasında fiyatı. Diğerine göre verimde yüzde 100 farkı var" diye konuştu.

TAMAMEN HORMONSUZ

"Ürün iri ve erkenden hasat edilebiliyor diye hormonlu olduğu düşünülmesin hormonla uzaktan yakından alakası yok" diyen 15 yıllık çiftçi Mustafa Şirin, bu tür çilek üretimiyle maliyetin düşürüldüğünü ve verimin çok yüksek olması nedeniyle daha çok kazandığını söyledi. Aksu Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nün desteğiyle bu yıl ilk defa ektiği çilekten oldukça memnun olduğunu belirten Şirin şöyle konuştu:

"Bu çilek çeşidini ilk defa denedim. Tarım İlçe Müdürlüğü destek verdi ve bu ürünün ekimine başladım. Önceden ektiğim çilek türü olan Camaroza ile Benicia aynı anda ekilince Benicia'nın daha erken zamanda hasada hazır hale geldiğini gördüm. Yüzde 100 verim farkı var. Benicia'nın işçi gücü daha düşük. Toptancı halinde daha çok tutuldu. Şekli düzgün standart. Hormonla uzaktan yakından alakası yok. Bal arısının ömrü uzun olduğu için bal arıları ile döllüyorum. Pazarda yeni bir ürün talebi çok."

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çiftçiye daha az iş gücü ve maliyetle çok gelir getirmek için bu türde çalışmalara devam edeceğini bildirdi. - ANTALYA

 

Diğer Haberler

+ Fındık Yeşil Kokarcası Mücadele Zamanı Yaklaşıyor (3.7.2014)
+ İlimiz Fındık Bahçelerinde Amerikan Beyaz Kelebeği Zararı ve Mücadelesi (25.6.2014)
+ Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzde Fındık Rekolte Tahmin Komisyonu Toplandı (14.6.2014)
+ Fındık'ta Külleme Yayılıyor... DİKKAT!... (6.6.2014)
+ Meteorolojik Uyarı!!! (6.6.2014)
+ Fındık Tarım Takvimi (Haziran ayı) (6.6.2014)
+ Milli Mısır Çeşidi “Karadeniz Yıldızı” Rağbet Görüyor (4.3.2014)
+ Fındık'ta yazlık gübreleme uygulaması başlıyor. (3.3.2014)
+ Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Alaettin Gülal, çiftçilikle iştigal eden ve geçimini tarımsal üretime bağlayanları, 2014 dönemi için tarım sigortası yaptırmaları konusunda uyardı. Türkiye Meyve Üreticileri Merkez... (24.2.2014)
+ Şeftali Tadında Armut Büyüklüğünde Hormonsuz Çilek Yetiştirildi (17.2.2014)
+ Dünyanın en büyük 5. sulama tüneli Suruç Tüneli bitmek üzere... (15.2.2014)
+ Su kaynaklarının etkin kullanımı için 15 milyarlık program hayata geçiriliyor (14.2.2014)
+ Çeltik ve Silisyum Mucizesi (12.2.2014)
+ Kullanımı Kolay Yeni SIVI Aşı Macununuz (12.2.2014)
+ FINDIK VE KİVİNİZİ SOĞUK ZARARINA KARŞI KORUYUNUZ (12.2.2014)
+ DEĞERLİ ÜRETİCİLER, TARIM SİGORTANIZI YAPTIRMAYI UNUTMAYINIZ (12.2.2014)
+ Tarım Ürünleri İhracatı 2013 Yılı Verileri (30.11.2013)
+ Fındık Zurufundan Kompost Üretimine Başlandı (18.11.2013)
+ Erik ve Nektarin Ağacı Kasımda Çiçek Açtı (18.11.2013)
+ Türkiye Tarımda Avrupa Şampiyonu (18.11.2013)
Lululemon Black Friday Sale Moncler Cyber Monday Deals black friday lululemon cheap nfl jerseys tiffany outlet cheap mlb jerseys fake oakleys for sale cheap louboutins cheap nfl jerseys cheap jordans cyber monday cheap mlb jerseys louboutin pas cher wholesale jerseys free shipping cheap mlb jerseys wholesale Moncler Jackets Black Friday Deals wholesale nfl jerseys cheap moncler 2015 Black Friday Lululemon 2015 Lululemon Black Friday Sale cheap nfl jerseys lululemon cyber monday cheap nike nfl jerseys Tiffany Jewelry Outlet cheap louboutin Black Friday Moncler cheap nfl jerseys cheap christian louboutin ray ban black friday sale 2015 cheap baseball jerseys cheap nfl jerseys wholesale cyber monday jordan deals wholesale china jerseys us cheap mlb jerseys karen millen outlet